All Categories
Featured
Table of Contents
Bedenk ook wat jij maximaal wílt betalen voor het huis. Je zit daarna immers met de maandlasten. En achterhaal tot slot wat de woning nu écht waard is. Het kan zomaar dat de vraagprijs er dik boven ligt. Je kunt dit doen door de WOZ-waarde online te bekijken of een Calcasa waarderapport op te vragen (Hypotheekadviseur Veenendaal).
Beargumenteer je openingsbod De onderhandelingen starten officieel als jij van de verkopende partij een tegenbod ontvangt op jouw openingsbod. Dit openingsbod moet altijd lager zijn dan wat je maximaal voor het huis over hebt, om ruimte over te laten voor onderhandeling. Noem je bod niet meteen, maar brei er vooraf wat argumenten aan vast.
Geef in dat geval wel duidelijk aan dat je geen ruimte hebt om meer te besteden. 3. Blijf zakelijk Het huis mag misschien wel jouw droomwoning zijn, maar dat hoeft de verkoopmakelaar niet te weten. Zodra hij merkt dat jij enthousiast bent, drijft hij zonder twijfel de prijs op. Blijf daarom zakelijk en temper je emoties.
Geef aan dat je meer huizen aan het bezichtigen bent, of vraag hem of hij nog meer van dit soort woningen te koop heeft staan. Hiermee maak je duidelijk dat jij heus niet allang besloten hebt dat je deze woning hoe dan ook wilt kopen. 4. Wees vriendelijk Dat je zakelijk moet zijn, wil niet zeggen dat je niet vriendelijk mag zijn.
Ze zijn dan eerder geneigd jou tegemoet te komen. De gunfactor is belangrijk als je iets voor elkaar wilt krijgen. Zorg er dus ook altijd voor dat het afscheid positief verloopt, ook als het erop lijkt dat er geen overeenkomst wordt bereikt. Wel zo fijn voor de sfeer en je weet nooit wat er de volgende dag gebeurt.
Heb geduld Probeer geduldig te blijven en niet te snel te reageren op een tegenbod van de verkoopmakelaar. Als jou dat lukt, versterkt het zeker weten jouw onderhandelingspositie. Dit zal misschien tegennatuurlijk voelen, want jij wilt het liefst zo snel mogelijk weten of jij het huis kan kopen. Dat is alleen wel een teken voor de verkooppartij dat jij het huis stiekem graag wilt.
6. Vraag om duidelijkheid Weet steeds zeker waar je aan toe bent en wat er geboden wordt. Als de verkoopmakelaar zegt: “De verkoper wil niet lager gaan dan € 250. 000”, dan betekent dat niet per se dat de verkoper ook echt een tegenbod doet van € 250. 000. Check of dat wel of niet het geval is door het simpelweg te vragen.
Vraag ook altijd om een zwart op wit bevestiging, zeker bij een tegenbod. 7. Onderhandel over meer dan alleen de prijs Natuurlijk onderhandel je over de prijs, maar je kunt ook onderhandelen over bijvoorbeeld roerende goederen - zoals gordijnen en de vloerbedekking - of de opleveringstermijn. Als je weet dat de verkoper snel wil verhuizen terwijl jou dat niet heel goed uitkomt, dan kun je proberen daarin een middenweg te vinden.
Met deze gratis checklist 'Roerende zaken' maak je goede afspraken over wat jij overneemt en wat de verkoper meeneemt. 8. Regel je financiering Jij staat een stuk sterker in de onderhandelingen als jij zeker weet dat je de financiering rond kunt krijgen. Daarom is het heel verstandig om in deze fase al goed op de hoogte te zijn van jouw financiële mogelijkheden.
De kans is namelijk groot dat de verkoper dan bereid is om nog verder met de prijs te zakken. 9. Vertrouw op je intuïtie Heb jij het gevoel dat je nog wat van de prijs af kunt krijgen, dan moet je dat zeker proberen. Vertrouw op je intuïtie. Je neemt dan wel het risico dat de deal alsnog afketst.
Stem niet in met iets waar jij je niet goed bij voelt! 10. Hap toe op het juiste moment Heb jij je naar een goede prijs en voorwaarden toe onderhandeld, laat er dan geen gras over groeien en schud er een hand op. Bevestig vervolgens de deal met een mailtje naar de verkoopmakelaar, zodat daar geen misverstanden meer over kunnen bestaan of ontstaan - Overbieden huis.
Als je toch bedenkingen krijgt kun je hierna namelijk bijna niet meer het bod intrekken. Maar dit is nog niet alles... Met deze 10 geboden hebben we een tipje van de sluier gelicht van het gratis e-book 'Bieden op je droomwoning'. Hierin vind je nog meer belangrijke info over bieden en onderhandelen, o.
over: hoe je jouw openingsbod slim bepaalt (inclusief voorbeeldbrief); hoe je de woningwaarde het beste achterhaalt; wat nu verschillende strategieën zijn die je kunt hanteren tijdens het bieden; en nog veel meer! .
Bij een gewild huis zijn er vaak kapers op de kust en hoe meer bieders op jouw droomhuis, hoe minder sterk jouw onderhandelingspositie is. Gelukkig kan je jezelf goed voorbereiden op het bepalen van een juist openingsbod. Dus, heb jij je oog laten vallen op een huis waar veel animo voor is? Geen zorgen.
Verkopersmarkt vs. kopersmarkt Als er gesproken wordt over de huizenmarkt, dan wordt deze vaak uitgedrukt in een kopersmarkt of een verkopersmarkt. Daarmee wordt bedoeld dat het soms gunstig is om een huis te verkopen, en op andere momenten het gunstiger is om te kopen. Verkopersmarkt, De naam zegt het al: voordeel voor de verkoper. Overbieden huis.
Dit maakt dat de verkoper veel geïnteresseerden heeft voor zijn woning, daardoor een hogere prijs kan vragen en dit vaak ook krijgt. Kopersmarkt, Op een kopersmarkt is het aanbod hoog en zijn de huizenprijzen laag. De koper heeft veel keus en de verkopers veel concurrentie. Deze strijd zorgt ervoor dat de prijzen zakken en dit is voordelig voor kopers.
De prijzen van huizen zijn hoog en het aantal dat wordt aangeboden is snel verkocht. Dat betekent dat de koper een beperkte keuze heeft en vaak meer voor een huis betaalt dan dat het waard is. Je ervaart als huizenkoper veel concurrentie; de vraag naar huizen is groter dan het aanbod en wat er te koop staat, wordt snel verkocht.
De stelling van Het Parool dat huizenprijzen in de regio Amsterdam dalen en de markt afkoelt is dus niet waar (Hypotheekadviseur Veenendaal). Wij zien een versnelde toename in prijs per vierkante meter en een verschuiving in welke huizen worden verkocht. De meest verkochte huizen in Amsterdam zijn kleiner dan 80m². Daarbovenop ervaar je als huizenkoper veel concurrentie; de vraag naar huizen is groter dan het aanbod en wat er te koop staat, wordt snel verkocht.
Bieden en onderhandelen bij een huis met meerdere geïnteresseerden Hoe oneerlijk het misschien ook voelt, bieden op een huis met meerdere geïnteresseerden is een bekend fenomeen op de huidige huizenmarkt (Hypotheekadviseur Veenendaal). Zelfs als jij de vraagprijs of hoger biedt, mag de verkoopmakelaar onderhandelen met verschillende partijen. De makelaar moet je wel laten weten met hoeveel partijen er onderhandeld wordt.
De makelaar moet te allen tijde de partijen op de hoogte houden als er meerdere biedingen zijn. Er mag niet verteld worden hoeveel er geboden is, maar de makelaar mag je wel vragen een definitief eindbod te doen. Versterk je onderhandelingspositie Stel, het gaat om het huis van je dromen, dan is het natuurlijk mega stressvol om te zien dat er meerdere partijen geïnteresseerd zijn.
Latest Posts
Beveiliging Geert Wilders
Hypotheek Berekenen (2022): Hoeveel Maximaal Lenen?
Waar Lenen Als Alleenstaande?